Setiap 100 g isi durian mengandung 67 g air, 28,3 g karbohidrat, 2,5 g lemak, 2,5 g protein, 1,4 g serat; serta memiliki nilai tenaga sebesar 520 kJ.
Durian juga banyak mengandung vitamin B1, B2, dan vitamin C; serta kalium, kalsium dan fosfor yang baik untuk kesihatan menyeluruh sistem saraf dan penghadaman.
Saiz panjang buah durian mampu mencapai 30cm dengan diameter 15cm, dan biasanya dengan berat 1-3 kg. Bentuknya pula terdapat lonjong sehingga bulat, dengan warna kulit hijau tua sampai coklat dan dengan warna daging kuning muda sampai ke merah oren, tergantung dari jenis buah tersebut.
Menurut wikipedia terdapat lebih dari 55 jenis durian, tidak termasuk durian klon, antaranya adalah; -Durian burung -Dalit -Alau -Royal Brunei -Durian Anjung Lima -Tenom Beauty -Kekura -Raden Mas Ayu dan Diamond King.
Durian dianggap sebagai makanan panas, dan sehabis makan durian biasanya tubuh kita akan berpeluh. Untuk mengatasinya, tuangkan air pada bagian kulit buah yang telah kosong, lalu diminum. Selain itu, musim durian biasanya semusim dengan manggis yang dianggap dapat menyejukkan badan jika dimakan bersama.
No comments:
Post a Comment